3 motive pentru care Girona mi s-a părut cel mai „dark” oraș din Catalunia

Girona are ceva care m-a făcut să revin asupra ei, un mister și o atmosferă pe de-o parte boemă, pe de altă parte încărcată de evenimente marcante, deși sumbre. Despre Girona am mai scris, așa că dacă îți aduci aminte că parcă ai mai citit ceva despre acest oraș, scris de mine, îți aduci aminte corect. Articolul anterior are impresiile mai la cald, pe care le legam de șederea de la Barcelona, însă în acesta analizez mai la rece de ce merită să-l vizitezi dacă îți plac locurile mai puțin mainstream, însă cu mai multă încărcătură emoțională.

IMAG4323_1
Piața catedralei din Girona

Iată principalele trei aspecte care m-au făcut să alătur Gironei eticheta de oraș „dark” plus un bonus care să mai îndulcească atmosfera!

  1. Aerul medieval

Senzația pe care am avut-o pe parcursul întregii zile a fost că mă aflam pe platoul de filmare al unui film cu acțiunea în Evul Mediu.

IMG_0289
Pe străzi înguste din Girona

Ne-am învârtit mai toată ziua prin centrul orașului care abundă în catedrale, străduțe înguste și lăturalnice, piatră cubică, pe deasupra cărora am avut „norocul” să ne țină companie niște nori amenințători, care au transformat atmosfera într-una la propriu „dark”.

IMG-20171003-WA0022_1
La porțile catedralei din Girona

Deși istoric vorbind, originile orașului se duc până în Antichitate, principalele catedrale din Girona sunt construite în stil gotic, ceea ce din punctul meu de vedere, întotdeauna va da un plus de dramatism unui loc.

  1. Cartierul evreiesc

Girona este recunoscută pentru unul dintre cele mai bine conservate cartiere medievale evreiești din toată Europa. Fără să intru în prea multe detalii istorice, evreii din Spania secolului 15 nu au trăit vremuri ușoare, fiind „elegant” invitați să-și găsească altă casă de către regii acelor vremuri. Au urmat perioade de împrăștiere prin diverse alte zări mai primitoare, însă urmele locuirii lor în peninsula Iberică sunt extrem de bine păstrate în Girona.

IMAG4307_1
Machetă a orașului Girona în Evul Mediu

Muzeul de Istorie a Evreilor din Girona este un loc care poate la prima vedere ar putea părea plictisitor pentru cei fără interes către istorie, evrei și alte aspecte culturale asemănătoare. Însă, datorită unei ploi neașteptate, noi a trebuit să ne „adăpostim” acolo o bună bucată de vreme, ceea ce ne-a făcut doar să descoperim informații extrem de interesante despre stilul de viață al acestei comunități, despre ritualurile și preocupările lor.

  1. Independiștii catalani

Absolut întâmplător și doar pentru că era o zi de sâmbătă, excursia la Girona am făcut-o cu o zi înainte de referendumul pentru independența Cataluniei din 1 octombrie 2017.

IMAG4288
Afiș al referendumului din 1 octombrie 2017

Nu voi intra prea mult în acest subiect, însă dincolo de tumultul socio-politic din acele zile, mie mi s-a părut fascinant, ca „outsider” al mișcării, să remarc patosul cu care acei oameni militau pentru ideile lor și pregătirile unei mari zile pentru ei.

IMAG4341
Steaguri catalane și cu mesaj electoral atârnate pe la balcoanele clădirii

Girona este unul dintre orașele importante ale regiunii Catalunia, drept urmare și cu mulți adepți ai mișcării de independență. Se putea simți în aer o oarecare tensiune având în vedere că la marea majoritatea a clădirilor existau steaguri ale Cataluniei atârnate pe la geamuri, afișe peste afișe lipite pe stâlpi, carevasăzică o veritabilă atmosferă „dark”, că ceva important urma să se întâmple.

IMAG4293_1
Pregătirile localnicilor în pre-ziua referendumului

 

Bonus: casele colorate de pe malul râului Onyar

Ca să nu plecăm totuși încărcate negativ de la Girona, un alt punct de atracție al orașului care ne-a mai destins un pic și care ne-a ținut pe loc în ședințe foto mai mult sau mai puțin ad-hoc a fost malul râului Onyar.

IMAG4338_1
Casele colorate de pe malul râului Onyar

Partea specială a acestui râu este mărginirea de un șir interminabil de case colorate care te duc cu gândul la alte cartiere de acest fel celebre din lume, precum casele de pe insula Burano sau din orașul portughez Aveiro. Se pare că la un moment dat, municipalitatea a dorit să dea un plus de veselie orașului, drept urmare, un grup de artiști au lucrat pentru a da un aer unitar clădirilor construite pe malul râului.

IMAG4297_1
Aceleași mesaje electorale atârnate și pe la casele colorate

Efectul este unul într-adevăr reușit, eu una fiind de părere că e de departe cel mai „instagramabil” loc din Girona.